Acupunctuur - Behandelingen -

Acupunctuur

De legende vertelt dat acupunctuur is uitgevonden op een slagveld, waar een soldaat getroffen werd door een pijl. Hij genas van een ziekte waaraan hij jaren geleden had. De Chinezen gebruikten dit gegeven en ontwikkelden een geneeskunst, waarbij door behandelen van bepaalde punten op de huid of de slijmvliezen via de meridianen het energetisch evenwicht van de mens wordt beïnvloed.

Acupunctuur en Chinese geneeswijze
Steeds meer mensen vinden baat bij acupunctuur. Ze voelen zich beter en hun lichaam kan meer aan. Ook kan acupunctuur hen helpen bij het bestrijden van ziektes en pijn. Acupunctuur, een van oorsprong oosterse geneeskunst, ziet de mens als één geheel: lichaam en geest.

Acupunctuur naast andere behandelmethoden
Acupunctuur kan ook naast andere (westerse) behandelmethoden plaatsvinden. Bij ernstigere klachten raden we overigens vaak aan eerst de huisarts te bezoeken. Acupunctuur is een aanvulling op de Reguliere Geneeskunde en geen vervanging ervan ! Raadpleeg bij ernstige gezondheidsklachten altijd uw huisarts.

Wat is acupunctuur ?
Acupunctuur (acus = naald, punctum = prik) is een veel toegepaste geneeswijze (vooral in China) waarbij naalden op bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel gestoken worden’ (Dikke van Dale).Werking van acupunctuur
De werking berust op het volgende: in ons lichaam bevinden zich onzichtbare banen waarlangs de energieën Yin en Yang lopen. Deze twee tegengestelde krachten, lopen voortdurend in elkaar over, maar kunnen ook uit balans raken. Die onzichtbare banen noemen we meridianen en horen elk bij een orgaan. Alle banen bij elkaar vormen een energienetwerk, waarop de acupunctuurpunten liggen. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde functie. Ben je niet ‘gezond’, dan kan de acupuncturist met behulp van naalden bepaalde energieën afremmen of juist stimuleren.

Oorsprong
Traditionele culturen zoals de Chinese de Tibetaanse en de Indiase, hebben deze kunst zorgvuldig bewaard. Nu de grenzen van de Chinese cultuur voor de wereld open zijn, kunnen we die kennis hier in het westen aanwenden. Met name in deze tijd met steeds meer "leegte" beelden (bv vermoeidheid) kunnen kruiden een belangrijke aanvulling zijn op de meer energetische therapie zoals acupunctuur.

Behandeling
De behandeling kan op maat worden gesneden. Niet alleen het symptoom, maar ook de wortel van het probleem kan worden aangepakt. Dit is een wezenlijk verschil met de meer op de chemische inhoud gerichte, westerse geneeskunde.

Westerse diagnose
Uiteraard is er ook serieuze aandacht voor een door bv arts vastgestelde westerse diagnose, dit om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Raadzaam is om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.

Wanneer acupunctuur?
De volgende klachten en aandoeningen reageren mogelijk goed op het gebruik van acupunctuur. Wij adviseren vaak bij ernstigere klachten, of bij twijfel daarvan, eerst de huisarts te consulteren, alvorens een acupuncturist te bezoeken.
Digi-D