Veel gestelde vragen -

Veel gestelde vragen

1. Doet het pijn?

2. Wanneer naar een acupuncturist?

3. Wat kost een consult?

4. Eigen risico geldt niet voor vergoeding acupunctuur!

5. Wordt het vergoed?

6. Hoe lang duurt een consult?

7. Wat moet ik aan of uit?

8. Hoe maak ik een afspraak?

9. Zijn de naalden steriel?

10. Moet je er in geloven?

11. Hoe weet je of je bij een goede acupuncturist bent?

12. Wat is en wat doet de Zhong?

13. Waarom kiest u voor een Zhong TCG therapeut?


1. Doet het pijn?
De prikjes van de dunne naalden zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voelen de mensen niet eens dat ze er zitten. Wel wordt er een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een bewijs dat de juiste plek wordt geraakt.

2. Wanneer naar een acupuncturist?
Onder andere hoofdpijn, allergieën, long- en darmklachten. Rug- en schouderpijn. Daarnaast wordt acupunctuur ook vaak geraadpleegd bij overgangsklachten, slaapstoornissen, oorsuizen, (rook-) verslavingen en psychische problemen. Ook komen er veel patiënten met onvruchtbaarheid of zwangerschapsproblemen.

3. Wat kost een consult?

In 2022 is het eerste consult (diagnose en behandeling) € 85,00 een vervolgconsult is € 73,00
Een consult in het weekend en huisbezoek is € 80,00 (alleen in bijzondere gevallen).

4. Eigen risico geldt niet voor vergoeding acupunctuur!
Sinds 2008 is de no-claim regeling verdwenen. Daarvoor in de plaats is een verplicht eigen risico gekomen voor iedereen van 18 jaar en ouder. Het eigen risico geldt niet voor de zorg die uit de aanvullende verzekering vergoed wordt, zoals acupunctuur.
Meer informatie hierover vindt u op de website van o.a. de Rijksoverheid

5. Wordt het vergoed?
De meeste zorgverzekeraars en ziekenfondsen vergoeden de acupunctuurconsulten of een deel daarvan. Een verwijsbriefje van de huisarts is meestal niet nodig. (doorlinken naar knop kosten / vergoeding)  Lees of u bij uw zorgverzekeraar in aanmerking komt voor vergoeding.

6. Hoe lang duurt een consult?
Een beginconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur en een vervolg consult ongeveer 30 tot 40 minuten.

7. Wat moet ik aan of uit?
Bij ons in de praktijk hebben we meestal uw benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Deze nooit allemaal te gelijk in 1 behandeling. Meestal hoeft dus alleen de schoenen, sokken en broek/rok uit. Voor de rug vaak ook de bovenkleding. Uiteraard kunt u uw ondergoed (ook BH) altijd aan laten. Trekt u kleding aan waarin u zich prettig voelt. Wij laten u altijd even alleen bij het omkleden en als u zich te bloot voelt in ondergoed, kunt u zich toe dekken met aanwezige of uw eigen mee genomen handdoek. Bij een massagebehandeling kan het enigszins anders zijn. Dit is afhankelijk van het te behandelen gebied. Uiteraard houden wij ook dan rekening met uw privacy en gevoelen

8. Hoe maak ik een afspraak?
Afspraken maken kan om praktische en persoonlijke redenen, alleen telefonisch. Stef Hunneman is te bereiken op
(06) 287.387.22. Meestal lukt het wel om de daarop volgende week een afspraak te maken.
In spoedgevallen kunt u vaak nog dezelfde dag geholpen worden.

9. Zijn de naalden steriel?
We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naalden. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.

10. Moet je er in geloven?

Nee, dat hoeft niet. Kinderen, maar ook dieren zoals honden en paarden worden met acupunctuur behandeld. Echter het vertrouwen in een arts, therapeut of behandelaar, stimuleert het genezingsproces altijd.
11. Hoe weet je of je bij een goede acupuncturist bent?
Let erop dat een acupuncturist is aangesloten bij een beroepsvereniging die kwaliteitseisen aan haar leden stelt. Bijvoorbeeld de Nederlandse vereniging voor traditionele Chinese geneeskunde ZHONG. Het is een landelijke beroepsvereniging voor TCG therapeuten die onderdak biedt aan alle disciplines binnen de TCG. Het is een van de grootste en bekendste van Nederland.
Ook zijn wij aangesloten bij het KAB. Bij klachten over de behandeling(en)  kunt u bij deze (onafhankelijke) organisatie terecht.
12. Wat is en wat doet de Zhong?
ZHONG is de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Het is een landelijke beroepsvereniging voor professioneel, minimaal HBO, TCG opgeleide therapeuten. Zhong biedt onderdak aan therapeuten met de volgende disciplines:
Acupunctuur
Kruidengeneeskunde
Shiatsu
Tuina
Voedingsleer
Qi Gong
Tai Ji Quan

13. Waarom kiest u voor een Zhong TCG therapeut?

De therapeuten van Zhong zijn enthousiaste goed opgeleide en gekwalificeerde therapeuten.

De Zhong therapeut heeft oog voor uw totale situatie en zal u ook adviseren in
aktiviteiten die u zelf kunt ondernemen ter ondersteuning van uw gezondheid.

De Zhong therapeut erkent de waarde van andere therapeutische disciplines en
voegt daaraan het brede arsenaal van kijken en behandelen vanuit de Traditionele Chinese Geneeskundige discipline toe. Een discipline met een zeer oude traditie, waarin het constante onderzoek naar betere en effectievere behandelingen reeds duizenden jaren voorop staat.

Digi-D